Enfeksiyon Kontrol Komitesi
25 Aralık 2023

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü

Yenifakılı İlçe Devlet Hastanesi

 

 

SAYI : YENİFAKILI

KONU:Komite Görevlendirmeleri 21.12.2023

 

 

İLGİLİ PERSONELE

 

Enfeksiyon Kontrol Komitesi (EKK):

  11.08.2005 tarih ve 25903 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yataklı tedavi kurumları Enfeksiyon kontrol yönetmeliğine göre hastane yönetimi tarafından görevlerini ifa etmek için aşağıdaki görevlilerden oluşur.

  • Başhekim

  • İdari Mali Hizmetler Müdürü

  • Hastane Kalite Direktörü

  • Aile Hek.Uzmanı

  • Enfeksiyon kontrol hemşiresi

 

Kurumumuz Yenifakılı İlçe Devlet Hastanesinde Enfeksiyon Kontrol Komitesinde görevlendirilen personel isim ve unvanları aşağıda belirtilmiştir.

Gereğini rica ederim.

 

Başhekim Uz.Dr.Serkan KARAKAN

S. NO

ADI SOYADI

GÖREVİ

İMZA

1

Uz.Dr.Serkan KARAKAN

Başhekim

 

2

İbrahim ERBAŞ

İdari Mali Hizmetler Müdürü

 

3

Tuba TAŞPINAR ÖZKAN

Kalite Direktörü

 

4

Uz.Dr.Alper AYIK

Aile Hekimliği Uzmanı

 

5

Hümeyra ALPER

Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

 

 

Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları

1.Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik hastanenin özelliklerine ve şartlarına

uygun enfeksiyon kontrol programı oluşturmalı, uygulamalı, ilgili bölümlere ve yönetime bu konuda öneriler sunmalıdır.

2.Enfeksiyon kontrol programı kapsamında talimatlar oluşturmalı, bu talimatları uygulama içinde izlemeli ve gerektikçe güncellemelidir.

3.Sağlık personeline enfeksiyon kontrol programı kapsamında sürekli hizmet içi eğitim vermeli ve uygulamaları denetlemelidir.

4.Hastanenin ihtiyaçlarına ve şartlarına uygun bir sürveyans programı geliştirmeli ve sürveyans çalışmalarının sürekliliğini sağlamalıdır.

5.Sürveyans verilerini değerlendirmeli, sorunları ortaya koyarak çözüm önerileri üretmelidir.

6.Hastane enfeksiyonu yönünden, öncelik taşıyan bölümleri saptamalıdır.

7.Hastane enfeksiyon kontrol programı için hedefler koymalı, her yılın sonunda hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını değerlendirilmeli ve yıllık çalışma raporu hazırlamalıdır.

8.Antibiyotiklerin kontrollü kullanımı ile ilgili politikaları belirlemeli ve bunların uygulanmasını ilgili kurullarla birlikte izlemelidir.

9.Antibiyotik, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon araç ve gereçleri,enfeksiyon kontrolü ile ilgili diğer demirbaş ve sarf malzeme alımları konusunda ilgili mercilere görüş bildirmelidir.

10.Görev alanı ile ilgili hususlarda, hastanenin inşaat ve tadilat kararları ile ilgili olarak gerektiğinde yönetime görüş bildirmelidir.

11.Sağlık personeli için tehdit oluşturan enfeksiyon riskinin belirlenmesi durumunda, gerekli incelemeleri

yapmalı, izolasyon tedbirlerini belirlemeli, risk saptanması durumunda, ilgili bölüme hasta alımının kısıtlanması veya gerektiğinde durdurulması hususunda karar almalıdır.

12.Sürveyans verilerini ve eczaneden alınan antibiyotik tüketim verilerini dikkate alarak, antibiyotik kullanım politikalarını belirlemeli, uygulanmasını izlemeli ve yönlendirmelidir.

13.Sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon işlemlerinin ilkelerini belirlemeli, dezenfektanların seçimi ve kullanımını denetlemelidir.

14.Üç ayda bir olmak üzere, hastane enfeksiyonu hızları, etkenleri ve direnç paternlerini içeren sürveyans raporunu hazırlamalı ve ilgili bölümlere iletilmek üzere yönetime bildirmelidir.

15.Enfeksiyon kontrol ekibi hazırlanan yıllık faaliyet değerlendirme sonuçlarını yönetime sunmalıdır.

16.Enfeksiyon kontrol ekibi tarafından iletilen sorunlar ve çözüm önerileri konusunda karar almalı ve yönetime iletmelidir